Училището за музикални и танцови изкуства “Kalamandalam” в Керала, Индия

23rd July 2015

По време на Kerala Blog Express имах късмета да посетя най-популярното училище за танцови и музикални изкуства в Южна Индия, успяло да внуши чувството на възхищение в съзнанието на хиляди пътешественици, включително и на мен. Прекарах цял ден из класните стаи, наслаждавайки се на движенията, музиката и цветовете, които ме заобикаляха. В този пост съм събрала по малко от всичко това. Enjoy!

Музикалната школа на Керала – “Kalamandalam” е основен център за изучаване на индийските сценичните и музикални изкуства особено тези, които се развиват в южните щати на Индия. Някои видове танци, типични за областта са класифицирани като част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Училището отваря врати през 1930 г. по идея на легендарния поет Vallathol Menon, в опит да се запазят местните традиционни изкуства и да се съживят изчезващите художествени и танцови форми на Керала. Няколко от тях обаче са забравeни преди да могат да бъдат спасени, тъй като са били практикувани само от специфични семейства в определени географски райони и не са били предадени на членове на семейството, които са загубили интерес или са умрели преждевременно.

През годините институцията се е превърнала в една от най-големите и впечатляващи културни забележителности на Южна Индия.

Ученички с униформи в двора на университета

В “Kalamandalam” има 60 учители и над 200 студенти, обучаващи се в 20 дисциплини, включително няколко вида танци, театър, грим, барабани и пеене.  Университетът предлага най-доброто обучение в областта на традиционните Mohiniattam, Kathakali, Ottam Thullal и други танцови форми, характерни за Южна Индия.

“Kathakali” е класическият танц, характерен за областта Керала, чиято традиция датира от 17-ти век. Думата “Kathakali” буквално означава “разказване на история”, а танцът е известен със сложния грим и тежките костюми, които танцьорите носят.

Този очарователен и малко смешен танц е считан за един от най-величествените театри на въображение и креативност в света. В него се представят истории от съвременния живот или най-различни хиндуистки епоси, митологии и легенди.

“Kathakali” – танцово изкуство характерно за Керала

В Керала и някои други южни индийски щати “Kathakali” е основно социално събитие, което започва по здрач и продължава през цялата нощ.  Аспектът на този вид танцово изкуство се състои от чист танц и пантомима, където движенията са съпроводени от музика и песни, основни за неговото тълкуване.

Интересно е да се отбележи, че “Kathakali” е индийска танцова форма, в която цялото тяло, всяка кост и мускул (до най-малките лицеви мускули) се използва, за обрисуване на дадена емоция. Именно за това танцьорите трябва години на ред да практикуват и да усъвършенстват движенията си.

А ето как изглеждат  “Kathakali” танцьорите без грим, по време на репетиция. Моля, обърнете внимание на учителя от видеото по-долу.

В действителност, цветните и очарователни костюми на “Kathakali” са се превърнали в най-известната икона на Керала. Гримът от своя страна е толкова сложен и тежък, че изглежда като маска.

При “Kathakali” съществуват няколко вида костюми, а именно: Sathwika – героят (този със зелен грим), Kathi – злодей (червен грим) и Minukku  – жени. Всеки герой в историите на “Kathakali” е незабавно разпознаваем от характерния грим и костюм, който носи.

Студентите в училището за изкуства на Керала дълго се учат как правилно да изработват костюмите на танцьорите и да постигат ефектите на грима. На снимките по-долу  може да видите класната им стая и процесът на изготвяне на часттa от костюмите за танца “Kathakali”, която се намира над главата на танцуващия. Тя представлява масивно парче дърво, с тегло от 3 до 5 килограма.

Много известни художници и танцьори са започнали своите кариери след преминаване през вратите на това училище. Образованието обикновено продължава шест години, а някои курсове започват в 4 часа сутринта.

Танците “Kathakali” се танцуват от мъже, но из класните стаи на университета видях и много момичета, които изучаваха тънкостите на индийското танцово изкуство. Докато част от тях репетираха, другите старателно слушаха звуците и си водиха записки.

Класовете в университета са с вместимост не повече от 5-10 ученици, потопени в инструкциите на гурута, които им преподават. Постоянното внимание на фотоапаратите и движението на любопитните блогъри сякаш изобщо не притесняваше учениците. Все едно светът извън класната стая не съществуваше за тях.

Училището предлага и курсове за тези, които искат да се научат да свирят на ударни инструменти като Chenda, Maddalam и някои други, които играят важна роля в повествованието на традиционните танцови форми на Керала. Ето и някои от музикалните уроци, които успях да заснема по време на посещението си в школата:

“Mridangam” – Двуглав барабан, изработена от дърво в ъглова форма

Въпреки усилията ми не успях да открия името на инструмента от долните снимки. За сметка на това ритъмът, който тези момчета създадоха е незабравим. Задължително гледайте видеото!

Класът по “Panchavadyam” в комбинация с най-тежкият ударен инструмент в Индия.

Шумните и повтарящи се звуци изпращаха студентите в състояние на почти медитативен транс. Всички те изглеждаха истински отдадени и щастливи от това, което правят.

Разхождах се дълго от една класна стая в друга и се наслаждавах на звуците и красивите движения на учениците.  Атмосферата в “Kalamandalam” сякаш беше създадена, за да вдъхновява.

Разделих се с мястото със силно желание да се върна и да прекарвам повече време там. Пътуването ми до Керала без съмнение би било непълно, ако посещението на това свещено кътче на традиционните художествени форми на Керала не беше част от маршрута.

 

Follow Kerala Tourism on
Facebook, Twitter, Instagram
to get the latest updates about blog express