Обществена пералня в Индия – Фото репортаж

2nd August 2015

Свикнали сме всеки дом у нас да разполага с пералня. Хвърляме всичко вътре, пускаме я за един час, мятаме готовото пране на терасата и готово. Дрехи, чаршафи, одеяла, каквото се сетим. В Индия обаче нещата не изглеждат толкова лесни, особено когато осъзнаеш колко хора стоят зад изпирането на мръсните ти гащи. 

Общо взето обществената пералня в Керала изглежда като на долната снимка. Беше разделена на няколко отделения, като във всяко работеше по един индиец (перач). В различните отделения се перяха или килими, или бельо или цветни дрехи, но никога заедно.

Искам да обърна внимание, че немалка част от хавлиите и чаршафите, които видях в пералнята бяха с бродирани лога на ресторанти и хотели. В последствие се оказа, че тук се перат и дрехите на гостите, поръчали пране при посещението си в тези хотели.

Запознайте се и със самите перачи! Средностатистически индийци, които ежедневно си скъсват задниците от работа, за да могат да изхранват семействата си с няколкото долара заплата, която получават.

Работниците дори за миг не се смутиха от присъствието на цял автобус блогъри, дори напротив. Чувстваха се поласкани от факта, че работата им ни се стори толкова интересна. Бяха досущ като деца. Първоначално се правеха, че не ни забелязват, но след като учтиво ги поздравихме, започнаха срамежливо да се усмихват и да говорят с нас.

Перачката на килими изглежда доста сърдита на тези снимки, но през цялото време докато обикалях наоколо я чувах да си тананика някаква веселяшка песен.

Шефът на пералнята (според мен). Единственият човек, които стоеше без работа и само се подпираше, наблюдаваше работата на другите или четеше вестник.

След като дрехите бяха минали през ръцете на перачите, две жени ги натоварваха в кошници и ги изнасяха в двора на пералнята, за да изсъхнат. Там грижливо ги подреждаха по простирите, изработени от клони и въжета.

Или просто ги постилаха по земята. 🙂

След като прането изсъхнеше се внасяше в друго помещение, отделено като място за гладене. Там кипяха бурни спорове и разгорещени разговори на индийски, които толкова ми се искаше да мога да разбирам.

Може да ви се стори странно, но това беше едно най-истинските места, които посетих по време на Керала Блог Експрес. Толкова различно и интересно.

Follow Kerala Tourism on
Facebook, Twitter, Instagram
to get the latest updates about blog express